dinsdag 16 februari 2010

Hoogwegt heeft veel last van inzinking wereldzuivelmarkt

De in Arnhem gevestigde zuivelgroothandel Hoogwegt heeft boekjaar 2008/2009 afgesloten met een omzet van 1,34 miljard euro. Dat is 25% minder in vergelijking tot een jaar eerder. Het volume is licht toegenomen. Als belangrijkste oorzaak voor de sterk gedaalde omzet noemt Hoogwegt de inzinking van de wereldzuivelmarkt. Met een hogere brutowintsmarge heeft de groothandel de omzetdaling voor een deel opgevangen, maar desondanks liep de nettowinst met 21% terug naar bijna 23 miljoen euro.

De Hoogtwegt Groep is een familiebedrijf, telt 275 werknemers en is een van de grootste zuivelhandelaren ter wereld. Belangrijkste activiteit is de levering van producten als melkpoeder en boter aan de zuivelverwerkende industrie. Na een reorganisatie in boekjaar 2005-2006, toen de vestigingen in onder meer Brazilië en Mexico werden gesloten, zijn de overgebleven bedrijven meer gaan samenwerken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Tevens heeft het handelshuis voordeel bij de tijdelijke herintroductie van de Europese exportsteun, bedoeld om de zuivelmarkt te stabiliseren.

Hoogwegt wil met het oog op de toenemende productie en consumptie van kaas een sterker accent op de kaashandel gaan leggen. Het toenemende aandeel van kaas in de omzet van Hoogtwegt zal ten koste gaan van onder meer melkpoeder, een product met minder groeiperspectieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten