dinsdag 16 februari 2010

zuivelmuseum

Het zuivelmuseum is een merkwaardige en unieke permanente tentoonstelling van zuivelmateriaal der lage landen.
De bezoeker wandelt er door de geschiedenis van de zuivelindustrie in Vlaanderen tijdens de voorbije vijf eeuwen en brengt het verhaal van de melk tot leven, van het verleden tot heden. U beleeft de sfeer van weleer in een mooie collectie oude boterkarnen, melkflessen, kaaspersen, laboratorium- materiaal, enz ... U bewondert historische prenten, affiches en foto's. U maakt kennis met het winnen van de melk, de boter- en kaasproduktie en de verkoop op de markten en aan huis van de melkboer.
Door middel van didactische voorstellingen belicht dit museum alle facetten van deze natuurlijke drank; zijn verbazende voedingsbestanddelen, hoe het gemaakt en verwerkt wordt, de verschillende derivaten die eruit verkregen
worden en vele andere wetenswaardigheden.

Brugsesteenweg 68 B-8370 Blankenberge 


De bereiding en het gebruik van boter bestaat al duizenden jaren. Naast gebruik als voedsel speelde boter ook een belangrijke rol als geneesmiddel, als offergave en zelfs als schoonheidsprodukt. De room werd vroeger op de boerderij met hand urenlang gestampt in een stampkarn tot de vetbolletjes zich afscheidden van de karnemelk. Daarna werden de vetbolletjes ambachtelijk gekneed en eventueel gezouten. De boter werd meestal in boterpotten bewaard en op de markt verkocht. Om 1 kg boter te maken heb je 22 à 27 liter melk nodig. Verder kan je zien hoe vroeger boter gemaakt werd in 7 stappen.

1.het melken
2.het opromen
3. het verzuren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten