Loading...

dinsdag 16 februari 2010

houdbaarheid van boter

De houdbaarheid van boter is afhankelijk van de samenstelling, de wijze van bewaren en de wijze van fabriceren. Naargelang boter met verse of gepasteuriseerde boter of room bereid werd, is ze langer of minder lang houdbaar. Als ze slechts weinig water bevat, is ze enkele weken, zelfs een tweetal maanden, houdbaar. Boter die koel, donker en afgesloten bewaard wordt, is zonder kwaliteits- en smaakverlies enkele weken houdbaar. De versheidsdatum die op de verpakking van melkerijboter gedrukt staat veronderstelt dat u bewaart in de eigen verpakking bij een temperatuur van 7°C en afgeschermd van licht. Boter wordt ranzig als ze blootgesteld is aan licht en lucht. Het volstaat soms om van een klompje boter de buitenste, vergeelde laag te verwijderen om daaronder weer de lichtere, smakelijke verse boter te vinden. Natuurlijk blijft boter een vers product. De houdbaarheid kent een maximum termijn.

Tips
Bewaar boter in de koelkast, afgesloten van sterk ruikende voedingswaren als kaas, groente, fruit, vlees- en vissoorten.
Houd een klompje verse boter altijd in kleine hoeveelheden klaar voor gebruik in een botervlootje. Als de boter op is, wast u het botervlootje uit voor er nieuwe verse boter in gelegd wordt. Vul nooit verse boter bij de oude boter, om te voorkomen dat ze ranzig gaat smaken.
Zet de boter, zonder de aluminiumfolie, voor gebruik 10 tot 20 seconden in de microgolfoven. Ze is dan ideaal om op brood te smeren. Of dompel het mes waarmee de boter gesmeerd wordt even in heet water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten