dinsdag 16 februari 2010

Opgaande lijn in prijsontwikkeling zuivel gestuit

In het laatste kwartaal van 2009 was er in de zuivel, zowel op de wereldmarkt als in de EU, sprake van snel stijgende prijzen. De handel verloopt in het nieuwe jaar echter moeizamer. Er is minder handelsactiviteit. Marktpartijen zijn terughoudend en onzeker over het toekomstige prijsverloop. De opgaande lijn in de prijzen heeft zich dan ook niet doorgezet.

Vanwege de seizoensmatige toename van de melkproductie in het voorjaar en de geringe exportvraag is een toenemende druk op de prijzen ontstaan. Dit begint zich al geleidelijk te manifesteren bij de handel in boter en melkpoder. Daarnaast stijgen de prijzen voor kaas ook niet meer. Ook op de internationale markten zijn sinds begin dit jaar de marktprijzen licht aan het dalen. Bij de laatste Fonterra tender van begin februari - een graadmeter voor de huidige prijsontwikkeling op de internationale zuivelmarkt - daalde de prijs van boterolie gemiddeld met 8%. Voor niet-mager melkpoeder was de daling 1,6%.

Tot nu kwam het prijsherstel voornamelijk van een afname van het aanbod. Veel zal de komende maanden afhangen van de mate waarin de melkproductie in met name de Europese Unie en de Verenigde Staten zal reageren op het snelle prijsherstel van de laatste maanden van 2009. Voor een meer solide basis van het herstel in de markt zal echter ook de (consumenten)vraag structureel moeten toenemen. Daarvoor moet het herstel van de economische groei zich doorzetten.

bron: Productschap Zuivel, 15/02/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten